Energiebesparing

Zelf duurzame energie opwekken met een warmtepomp of zonneboiler

Er zijn verschillende manieren om een bijdrage te leveren aan het milieu en daarnaast uw energierekening klein te krijgen. Zo kunt u investeren in een warmtepomp of zonneboiler, die u op termijn terugverdient. Daarnaast zijn er een aantal andere manieren die minder geld kosten, waarmee u energie bespaart. Uiteraard is een belangrijke voorwaarde van energie besparen dat het huis goed geïsoleerd is. Als een huis niet goed geïsoleerd is, dan hebben de onderstaande besparingsmogelijkheden minder effect.

Warmtepomp

Met een lucht-water warmtepomp kunt u het warm tapwater, of het water voor de lage temperatuurverwarming opwarmen. In feite is een warmtepomp een omgekeerde koelkast. De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en verwarmt hiermee het water in een boiler of de cv-ketel, zodat u minder of geen gas hoeft te verstoken. Een warmtepomp heeft een langere terugverdientijd en dat hangt hoofdzakelijk af van de hoogte van de gasprijs. Een warmtepomp geeft het hoogste rendement voor warm tapwater en bij lage temperatuurverwarming.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een paneel dat net als een zonnepaneel op het dak ligt. Het paneel vangt warmte van het zonlicht op en geeft dit af aan een vloeistof in het paneel. Vervolgens verwarmt de vloeistof het water in een boiler en kan dit gebruikt worden voor warm tapwater en voor lage temperatuurverwarming. Als er een grote warm water afname in een huishouden is, dan is het rendement hoger. Ook voor een zonneboiler hangt de terugverdientijd samen met de gasprijs.

Close-in boiler en Quooker

Een close-in boiler is een kleine boiler die bijvoorbeeld in het keukenkastje wordt geïnstalleerd. Door gebruik te maken van een close-in boiler, hoeft het warme water niet eerst door de leidingen van het huis te lopen om warm water in de keuken te krijgen. Hiermee bespaart u energie en beperkt u de slijtage op uw cv-ketel. Als u een Quooker neemt, dan gebruikt u ook minder gas, omdat het kokende water voor bijvoorbeeld uw thee, uit de kraan komt in plaats van de kookplaat of het gasfornuis. De snelle toegang tot kokend water verhoogt ook nog het comfort en bespaart daarnaast energie.

SpiroTrap MB3 vuilvanger voor uw cv-installatie

Met een vuilvanger van Spirotech voorkomt u viezigheid zoals ijzer en roest in uw cv-installatie. De SpiroTrap MB3 vuilvanger haalt deeltjes uit het water in het verwarmingssysteem, waardoor het rendement van de installatie hoog blijft. Daarnaast is de installatie minder aan slijtage onderhevig. De terugverdientijd van een vuilvanger is maximaal 5 jaar. Daarna verdient u geld.

Vloerverwarmingpomp

Heeft u enige tijd vloerverwarming, dan kan het zijn dat uw installatie verouderd is. Een verouderde installatie pompt het water 24 uur per dag rond. Wij leveren vraaggestuurde pompen en schakelaars, die er voor zorgen dat het water alleen wordt rondgepompt als er warmtebehoefte is. Dit systeem heet een vraaggestuurde alphapomp. Een schakelaar verdient u binnen een jaar terug en een complete vloerverwarmingspomp binnen 3 jaar.

Wilt u meer weten over het opwekken van duurzame energie, energie besparen of een offerte op maat ontvangen? Neem dan contact met ons op, of bel: 013 522 1007.